sâmbătă, 20 februarie 2010

Controlul statistic al proceselor (Statistical Process Control – SPC)

Controlul statistic al proceselor a aparut dintr-o necesitate obiectiva, eliminarea situatiilor in care procesele produc produse neconforme. Inginerii si-au pus problema sa schimbe principiul detectarii produselor neconforme, un principiu foarte pagubos, cu un principiu nou, cel al PREVENIRII producerii unui produs neconform.

Aparut in SUA si raspandit in lume de Juran, ca instrument util in imbunatatirea calitatii, si de Crosby, ca suport a aplicarii principiului „Zero defecte”, controlul statistic al proceselor ajunge in Japonia prin Deming si devine repede un element de baza in reducerea costurilor de productie si in prevenirea pierderilor. Amintim aplicarea SPC in organizatiile japoneze deoarece japonezii, constienti de utilitatea practica, au ajuns sa prezinte pe programul national de TV-scoala lectii permanente cu aplicarea SPC in diferite procese de productie.

Diversitatea mare de Fise de Control Statistic permite oricarui conducator de proces sa gaseasca modalitatea cea mai eficienta de aplicare a controlului statistic al procesului. Tehnicile statistice ajuta managerii sa ia decizii in cunostinta de cauza deoarece ii ajuta sa transforme datele culese din diverse procese in informatii utile luarii deciziilor.

In Romania, controlul statistic al proceselor s-a aplicat in industria constructoare de masini, in electronica si tehnica de calcul. Din nefericire, experientele bune ale anilor `80 s-au pierdut in degringolada anilor `90. Treptat insa multe organizatii au constientizat utilitatea aplicarii controlului statistic al proceselor si au cautat sa obtina informatii in acest sens. Pentru ca programele de calculatoare bune costau peste 20.000 €, multi s-au orientat spre cursurile care prezinta in detaliu modul de aplicare a controlului statistic al proceselor.

Odata cu dezvoltarea industriei pe orizontala din domeniul producatorilor de automobile, la cererea clientilor mari, multe organizatii s-au vazut obligate sa aplice controlul statistic al proceselor. Avand in vedere cresterea nivelului de cerinte al producatorilor de automobile, intregul lant de furnizare pentru acesti producatori va fi obligat sa aplice SPC.

Sistemele de management ale calitatii implementate in multe organizatii in ultimii ani incep sa se maturizeze si cerintele auditorilor referitoare la aplicarea tehnicilor statistice vor deveni mai severe; sistemele sunt orientate spre prevenire si SPC este o tehnica de prevenire eficienta. Cei care se gandesc la schimburi de experienta in aplicarea SPC este bine sa se uite ca exemplele din procedurile Ford sunt cele publice de la IBM. De ce ? Informatiile care ajuta organizatia sa aiba un avantaj pe piata sunt bine pazite.

Orientarea organizatilor spre eficienta, implicit spre profit, va duce treptat la raspandirea aplicarii SPC si la noi in tara.